Με επιτυχία ολοκληρώθηκαν τρία πιλοτικά προγράμματα για εκπαιδευτικούς, μαθητές και γονείς

Ο Δήμος Πετρούπολης είναι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσει την ολοκλήρωση ακόμη τριών πιλοτικών προγραμμάτων πρωτογενούς πρόληψης που εφαρμόστηκαν στην κοινότητα, με γνώμονα τη στήριξη των εκπαιδευτικών και των δύο βαθμίδων, με εποπτικό και ψυχοεκπαιδευτικό χαρακτήρα.

Συγκεκριμένα, ολοκληρώθηκε η πρώτη χρονιά του πιλοτικού προγράμματος «Εποπτεία Συμβούλων Σχολικής Ζωής», που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος «Ενδυνάμωσης Σχολικής Ζωής».

Εργαλείο του Συμβουλευτικού Σταθμού και των Παρακολουθημάτων του ήταν η εποπτεία και η ψυχοεκπαίδευση των Σχολικών Συμβούλων των σχολικών μονάδων 1ου, 2ου, 3ου, 4ου, 5ου ΓΕΛ, 1ου ΕΠΑΛ και 1ου, 2ου, 3ου, 4ου, 3ου, 4ου και 6ου Γυμνασίου. σκοπεύοντας στην ενίσχυση του διεπιστημονικού έργου μεταξύ υπηρεσιών ψυχικής υγείας και σχολικής κοινότητας που θα οδηγήσει στην ουσιαστική στήριξη του εφήβου και της οικογένειας του.

Το επόμενο πιλοτικό πρόγραμμα αφορούσε στην εποπτεία εκπαιδευτικών προσχολικής βαθμίδας, με σκοπό τη στήριξη του νηπιαγωγού στο πολύπλοκο και πολυπαραγοντικό παιδαγωγικό του έργο, του παιδιού και της οικογένειας από τις υπηρεσίες ψυχικής υγείας.

Συγκεκριμένα, πραγματοποιήθηκε παρέμβαση σε νηπιαγωγείο της κοινότητας, όπου το 2024 μετρήθηκε ποιοτικά η δραστηριότητα των νηπιαγωγών στο συγκεκριμένο πλαίσιο και στη συνέχεια δημιουργήθηκε πρόγραμμα εποπτικών συναντήσεων από κοινωνικό λειτουργό και ψυχολόγο του Συμβουλευτικού Σταθμού, με στόχο τη στήριξη και ψυχοεκπαίδευση αυτών, ώστε να γίνει το έργο τους αποδοτικότερο σε προστατευτικό πλαίσιο.

Το τρίτο - αλλά όχι έσχατο- πρόγραμμα αφορούσε στην πραγματοποίηση, για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, της σχολής γονέων παιδιών και εφήβων.

Σε αυτές τις βδομαδιάτικες συναντήσεις, με μεγάλη συμμετοχή και συγκεκριμένη θεματολογία, αναπτύχθηκε ένας δημιουργικός προβληματισμός για την καλύτερη αντιμετώπιση των προβλημάτων που προκύπτουν μέσα στην οικογένεια.

Με τις δράσεις αυτές, αυξήθηκε η αίσθηση των προβλημάτων αυτοαποτελεσματικότητας των συμμετεχόντων/ουσών, η ψυχική ανθεκτικότητα, οι γνωστές δεξιότητες αξιολόγησης, η κατανόηση και η αντιμετώπιση των προβλημάτων στο παιδαγωγικό πλαίσιο και τέλος αποκτήθηκαν δεξιότητες σε προσωπικό και επαγγελματικό. επίπεδο, όπως η αυτοπαρατήρηση και η αλληλεπίδραση σε ομαδικό ή διαπροσωπικό επίπεδο.