Ποιος ήταν ο Διονύσιος Βούρβαχης;
Αν αναζητήσει κάποιος πληροφορίες στο διαδίκτυο για τον Διονύσιο Βούρβαχη, μάλλον θα μπερδευτεί. Αλλού αναφέρεται ως μεγάλος φιλέλληνας κι αλλού ως κάποιος Έλληνας της διασποράς, ο οποίος ήρθε να πολεμήσει για την πατρίδα του, με την οποία δεν είχε ως τότε καμία σχέση. Ας ξεκαθαρίσουμε τα πράγματα.
Ο Διονύσιος Βούρβαχης γεννήθηκε το 1787 στην Κεφαλλονιά. Πατέρας του ήταν ο Σωτήριος Βούρβαχης, ο οποίος εγκαταστάθηκε στη Μασσαλία και πρόσφερε σημαντικές υπηρεσίες στον Μέγα Ναπολέοντα, καθώς έχοντας στενές σχέσεις με τον Ιωσήφ Βοναπάρτη ανέλαβε να μεταφέρει στον αδερφό του Ναπολέοντα, που τότε βρισκόταν στην Αίγυπτο, επιστολή με την οποία τον ενημέρωνε ότι στο Παρίσι βυσσοδομούν εναντίον του και γίνονταν προσπάθειες ανατροπής του, γι’ αυτό έπρεπε να επιστρέψει πάραυτα στη Γαλλία. Η αποστολή δεν ήταν καθόλου εύκολη, καθώς ο αγγλικός στόλος είχε αποκλείσει τις επικοινωνίες μεταξύ του Ναπολέοντα και της Γαλλίας. Ωστόσο, ο Σωτήριος Βούρβαχης έφερε εις πέρας την αποστολή του και ο Βοναπάρτης επέσπευσε την επάνοδό του στην Γαλλία. Το 1806 ο Σ. Βούρβαχης πέθανε.
Ο Ναπολέοντας ανέλαβε την προστασία της οικογένειάς του. Έτσι, φρόντισε ο 19χρόνος τότε Διονύσιος να φοιτήσει στη στρατιωτική σχολή του Φοντενεμπλό. Ο Δ. Βούρβαχης έφτασε σταδιακά σε υψηλούς βαθμούς στον γαλλικό στρατό. Όταν ο Ναπολέοντας ήταν εξόριστος στη νήσο Έλβα, ο Δ. Βούρβαχης μιμούμενος κατά κάποιον τρόπο τον πατέρα του, του μετέφερε έγγραφα των συνωμοτών βοναπαρτιστών από το Παρίσι, με τα οποία τον ενημέρωναν ότι ο Λουδοβίκος ΙΗ’ και οι σύμμαχοι επιδίωκαν την εξορία του Ναπολέοντα σε άλλο πιο απομακρυσμένο νησί, για να μην μπορέσει να διαφύγει ποτέ. Ο Βοναπάρτης δραπέτευσε από την Έλβα και ανακατέλαβε τον θρόνο. Ο Δ. Βούρβαχης επέστρεψε στις τάξεις του γαλλικού στρατού με τον βαθμό του Συνταγματάρχη. Ωστόσο, μετά το Βατερλό είχε κι αυτός την ίδια μοίρα με όλους τους άλλους αξιωματικούς που ήταν πιστοί στον Ναπολέοντα. Διέφυγε αρχικά στην Ισπανία και στη συνέχεια σε μια μικρή πόλη στη νότια Γαλλία, όπου προσπαθούσε να περνά απαρατήρητος και να ξεχαστεί.
Ωστόσο, στο μυαλό του ήταν πλέον και η επαναστατημένη πατρίδα του. Άλλωστε και η σύζυγός ήταν Ελληνίδα, αδελφή του αγωνιστή του 1821 και διπλωμάτη Ανδρέα Μεταξά. Ίσως κάποιοι αναγνώστες να θυμούνται την τεράστια συμβολή του Κεφαλλονίτη Α. Μεταξά στην εξόντωση των φοβερών Λαλαίων της Ηλείας . Έτσι, μετά από επικοινωνία του με το φιλελληνικό κομιτάτο των Παρισίων, το οποίο και τον χρηματοδότησε, ο Δ. Βούρβαχης κατόρθωσε προς τα τέλη του 1826 να έρθει στο Ναύπλιο. Με την βοήθεια και τις οδηγίες του κουνιάδου του Α. Μεταξά συγκρότησε στρατιωτικό σώμα, με σκοπό να πολεμήσει υπό τις διαταγές του Γεώργιου Καραϊσκάκη, τον οποίο θαύμαζε απεριόριστα.